.... ....


Ik ben aan een nieuwe TV toe.
Moet ik nu een UHD-TV kopen?


Samenvatting

Een UHD-TV heeft op dit moment alleen een meerwaarde ten opzichte van een HD-TV als je van een nóg scherper beeld wilt genieten:

  • van zelfgemaakte foto's en films, of
  • wanneer je Youtubefilms via de TV af kunt spelen in UHD-formaat.

Daarbij moet je bovendien een stuk dichter bij het scherm gaan zitten dan wat de meeste mensen gewend zijn. Pas bij een kijkafstand van slechts 2x de beelddiaginaal zie je het verschil goed.


Mijn ervaringen na een paar maanden

Het is een feit: als je TV nu kapot gaat en je gaat naar de winkel dan staan ze er: UHD-TV's. Alle merken hebben ze en ze zijn er in vele versies. Ze zijn grosso modo enkele honderden euro's duurder dan de andere HD-versies die verder identiek zijn.

Een paar maanden geleden ging onze TV inderdaad stuk. Als fotograaf kon ik het niet nalaten om wat meer geld neer te leggen voor een UHD-TV. Hier mijn bevindingen.

Maar wat (the hell) is een UHD-TV?

Een korte uitleg.
In de tijd van de beeldbuizen projecteerde het electronenkanon in de beeldbuis van je Nederlandse TV een beeld van 625 lijnen van elk ruwweg 850 puntjes op de binnenkant van je scherm. De eerste platte televisies gaven een beeld weer van 750 lijnen van 1280 puntjes. Daarna kwamen de HD-TV's die een beeld weergeven van 1080 lijnen met elk 1920 puntjes. Van die TV's zijn er nu heel veel.

UHD is een voortzetting van dit rijtje en wel een flinke sprong voorwaarts. Er zijn meerdere soorten UHD, maar het gaat in dit artikel over het zogeheten 4K videoformaat.
Een UHD-beeld bestaat uit 2160 lijnen met elk 3840 puntjes. Dat zijn er dus precies 4x zoveel als in een HD-beeld. UHD wordt daarom ook wel 4K genoemd. Met andere woorden: een UHD-TV kan een beeld weergeven dat 4x zo veel informatie bevat als een HD-TV.

Zie je het verschil?

Ja en nee.

Ja, videobeeld kan heel scherp worden weergegeven.
Als je een video-opname afspeelt of TV-uitzending bekijkt waarvan de hele productielijn van opname tot en met weergave op een goede manier in UHD is geregeld dan is het beeld inderdaad razend scherp. In de televisiewinkel laat men dit graag zien.


Afbeelding: Detail van het scherm van een HD en een 4K-beeld. Dit is dus een heel klein stukje van het beeld. Ga met de muis of vinger over het beeld om de UHD-versie te zien.

Ja, je eigen foto's komen heel scherp in beeld.
Als je zelfgemaakte foto's (en films) van goede resolutie bekijkt dan zie je je eigen foto's zoals je zelf nog nooit gezien hebt. Dat was voor mij dé reden om een UHD-TV te kopen. Ik kan klanten nu mijn foto's laten zien in een heel hoge kwaliteit. Wel is het van belang dat de TV dan goed is afgesteld en het helpt ook als de zelfgemaakte foto's zijn geconverteerd naar een beeldafmeting van exact 2160 x 3840 pixels.

Nee, je ziet geen verschil als je te ver van het beeld zit.
Dan is het beeld weliswaar razend scherp maar zie je het verschil met een HD-TV niet. In verreweg de meeste huiskamers zit je hier te ver weg van de TV voor. Er zijn twee oplossingen. De eerste is om veel dichter bij het beeld te gaan zitten. Pas bij een kijkafstand van slechts 2x de beelddiaginaal zie je het verschil goed.
In de praktijk gaat dit meestal niet blijvend lukken. De tweede optie is om een joekel van een TV te kopen. De kleinste maat UHD-TV's die nu in de winkel staat is 40 inch. Ik vind dat al een flinke, maar volgens internetlijstjes is dit alweer een kleine TV. In de winkel is men je graag van dienst met nog veel grotere TV's :-)
Zulke grote TV's zijn echter wel duur; dat is vooral omdat ze groot zijn, niet alleen omdat het UHD-modellen zijn.

Nee, je ziet geen verschil zolang het aangeleverde beeld niet van UHD-kwaliteit is.
Helaas zijn de beeldleveranciers nog niet zo ver. Om te beginnen zullen alle oude TV-programma's nooit UHD-scherp worden omdat ze niet in UHD zijn opgenomen. Van oudere films, opgenomen op echte film, kun je je afvragen of die wel omgezet zullen worden in UHD of dat de zender gaat betalen voor de UHD-versie en niet kiest voor de HD-versie. Verder worden ook nu nog lang niet alle programma's in UHD opgenomen en geeft zover ik weet nog geen enkele provider UHD door. Dat gaat wel gebeuren, maar wanneer is onbekend.
Een van de zwaarste punten waar ik vraagtekens bij heb is de vraag hoeveel datacompressie er op dat signaal zal worden toegepast. Ook op dit moment is datacompressie namelijk al een flinke aanslag op het HD-beeld, bekijk je televisiebeeld maar eens van dichtbij: het grootste deel wat bij modern opgenomen (studio)programma's van beeldperfectie afwijkt is ergens in de pijplijn aan datacompressie verloren gegaan. De datastroom van het UHD-signaal met 4x zoveel punten nog eens 4x zo groot, dus dat geeft te denken.

Andere vragen

Op Youtube heb je toch al UHD?
Ja, dat klopt. Maar het is nog beperkt. Bovendien vraag ik me af of je het UHD-beeld via de smart-TV-functie wel te zien krijgt, mocht je smart-tv willen gebruiken. Als je de UHD-TV rechtstreeks op een computer aansluit gaat het natuurlijk wel. Je moet dan wel een goede computer en een snelle internetverbinding hebben want het gaat om veel data. Voor de rekenaars: na decompressie gaat het om 2160 lijnen met 3840 puntjes in drie kleuren met elk waarschijnlijk 8 bits en dat 50 x per seconde: nog net geen 10 Gb/s.


Afbeelding: Youtube-keuzemogelijkheden.

Is het beeld op een UHD-TV niet altijd beter dan op een HD-TV?
Nee, ik zie daar geen aanleiding voor en ervaar dat ook niet zo. Zoals elke keer wanneer het TV-beeld groter wordt wordt er beweerd dat door upscaling het beeld ook verbeterd wordt maar dat stelt in de praktijk altijd teleur. Detail dat er niet is kun je er nu eenmaal niet bijmaken. Dat kan alleen in Hollywoodversies van Photoshop waar het beeld "enhanced" wordt zodat een onscherp beeld van een beveiligingscamera ineens razendscherp wordt en je het merkje van de zonnebril van de crimineel zomaar op 500 meter afstand kunt lezen.

In de winkel schermt men met allelei voorzieningen die in TV's zitten waarmee het beeld verbeterd wordt. Heb ik daar wat aan?
Persoonlijk zijn al die opties mij altijd tegen gevallen. In de optiemenu's zet ik verreweg de meeste dingen dan ook op OFF. Dat is ook niet vreemd. De maker van het beeld is in de meeste gevallen een professional met peperdure studioapparatuur die zijn uiterste best heeft gedaan om het beeld zo goed in onze huiskamers weer te geven. De kans dat wat slimme electronica dat met een trucje nog beter maakt lijkt me dan niet groot.
Mijn persoonlijke uitgangspunt is een zo neutraal mogelijk beeld waardoor mijn TV als het ware een raam vormt waardoor ik de werkelijkheid die zich voor de lens van de camera's bevond, of bij live-uitzendingen bevindt, zo realistisch mogelijk ervaar.
Op de website van de consumentenbond zijn (voor leden) voor veel types TV's overigens voorstellen gegeven voor de instellingen van de TV. Grosso modo ben ik het aardig met de consumentenbond eens.

In de winkel lijkt de ene TV nog fellere kleuren te hebben dan de andere. Welke moet ik kiezen?
UHD-techniek maakt inderdaad gebruik van een groter kleurbereik dan gebruikelijke beeldtechniek waardoor fellere kleuren kunnen worden weergegeven. Daar heb je echter alleen iets aan als er ook felle kleuren in het beeld komen en de hele keten van opname tot weergave in dit kleurbereik is gewerkt. Dat zal zelden het geval zijn.
Bovendien kijk je in werkelijkheid echter 99,9% van de tijd naar programma's met minder extreme belichting. Het is dus veel relevanter of een TV subtiele kleuren en contrasten goed kan weergeven dan hoe hij extreme contrasten en kleuren kan weergeven. Helaas laat de winkel je hier in de steek en staan TV's in de winkel per definitie in de demostand (die inderdaad vaak in de menu's te vinden is) waarbij kleur en contrast zo indrukwekkend mogelijk zijn.
Gelukkig ligt de gemiddelde kwaliteit tegenwoordig behoorlijk hoog.

Zal ik wachten totdat de prijzen dalen?
Nieuwe technologie is in het begin meestal duur. Op dit moment, eind 2015, zjn er echter al best goede UHD-TV's vanaf 650 euro. Heel veel goedkoper zullen die versies niet worden. De grotere modellen zullen wellicht nog wel goedkoper worden. Als ik een gok moet doen denk ik dat de UHD-modellen uiteindelijk gaan kosten wat de HD-modellen nu kosten. Daarna komen de 8K-modellen met nog véél meer pixels...

Een gebogen scherm, is dat wat?
Het ziet er fantastisch uit zo'n gebogen scherm. Alle TV-programma's, films en fotomateriaal worden echter opgenomen met apparatuur met lenzen en sensoren die er van uitgaan dat je een plat beeld bekijkt. Zelfs al zit je er recht voor dan klopt het in principe dus al niet. Als je naar opzij gaat wordt de vervorming bij een gebogen beeld sneller groter dan bij een platte versie. Met meer dan één persoon naar zo'n TV kijken is dus lastiger dan bij een plat scherm. Alleen als je uitsluitend in je eentje kijkt naar een relatief heel groot scherm kijkt dan is het misschien een verbetering qua kijkervaring, maar dan moet je wel altijd op diezelfde stoel zitten bij het TV-kijken.

Zijn er andere belangrijke citeria?
Ja. Geluid. In tegenstelling tot de 'dikke' televisies van vroeger is er in de huidige platte TV's meestal geen plaats meer voor grote luidsprekers. Daarom worden er allerlei trucs toegepast om toch geluid uit de TV te laten komen. Dat is niet altijd even succesvol. Het verschil in geluidskwaliteit tussen TV's is dan ook veel groter dan het verschil in beeldkwaliteit. Het is dan ook niet toevallig dat er voor veel TV's "soundbars" te koop zijn om het geluid te verbeteren. Dit zijn in feite externe luidsprekers en die zullen het geluid inderdaad verbeteren. Let wel dat de aansluiting hiervan erg specifiek is. Een al dan niet ouderwetse stereo-installatie aansluiten op de TV kan ook, maar niet altijd. Veel TV's hebben geen aansluitng voor externe speakers of een versterker. Aansluiten via de hoofdtelefoonuitgang kan officieel niet maar in de praktijk wel (eigen risico) maar betekent vaak dat de speakers van de TV zelf uitvallen. Je bent dan steeds bezig met het stekkertje. Het geluid vanuit het kastje van de interactieve TV halen was bij mij geen succes omdat beeld en geluid dan verre van synchroon worden weergegeven.

Zelf heb ik me qua geluid verlaten op beoordelingen van de consumentenbond. Daar zal vast wat op af te dingen zijn maar het is een begin. Zowel bij de huidige TV als bij de vorige ben ik het eens met hun beoordeling van mijn type TV wat dat betreft.