Home


Reportages


ContactInformatie

......> Wat u krijgt

......> Kennismaking

......
> FAQ

......> Albums

......> Prijzen


2016 Leon Poels Fotografie
contact@leonpoels.nl
043-3619029


Monitortest

Veelgestelde Vragen over huwelijksfotografie - FAQ
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Op internet is op websites als fotograafkiezen.nl veel nuttige informatie te vinden over huwelijksfotografie. Hieronder vind je een lijst van vragen die ik regelematig krijg; met de bijbehorende antwoorden.


Wat houdt een huwelijksreporatage bij jou in en wat kost het?

Dat is helemaal aan jullie! Natuurlijk zijn er delen van een trouwdag die bijna altijd gefotografeerd worden, maar ik heb ook wel eens een feest gefotografeerd zonder daarvoor de trouwerij zelf gefotografeerd te hebben.
In het meest uitgebreide geval ben ik de hele dag van het aankleden/make-up 's morgens tot het feest 's avonds beschikbaar. Meestal wordt ik echter niet voor de hele dag ingehuurd.

 

Maak je tijdens de trouwerij ook groepsfoto's en familieportretten?

Natuurlijk. Ik ben er immers voor jullie wensen.

 

We hebben behoefte aan foto's van (vul zelf in) ...

Geen probleem. Het is jullie dag!

 

Kunnen we elkaar eens ontmoeten voordat we met elkaar in zee gaan?

Graag! Het maken van foto's is een persoonlijke aangelegenheid dus het is des te beter al je elkaar een beetje kent. jullie zijn van harte welkom om op bezoek te komen om door te spreken wat de wensen en plannen zijn, maar ik kan bijvoorbeeld ook bij jullie op bezoek komen of op de locatie. Waar we ook afspreken, ik zal altijd mijn map en album meebrengen met voorbeelden, want hoewel foto's het heel goed doen op een beeldscherm zijn echte afdrukken toch onvergelijkbaar.

 

Hoe lang duurt een fotosessie op een mooie lokatie?

Dat is wel iets om rekening mee te houden. Een trouwdag lijkt lang, maar de tijd vliegt. Om goede foto's te maken heb je toch een beetje rust nodig en moet je minimaal een klein uur ongestoord op een lokatie aanwezig kunnen zijn. De reis van de trouwlocatie naar de fotolocatie is daar dan nog niet bijgeteld. Haast is iets waar je zeker geen behoefte aan hebt. Daarom is de planning van een dag iets om ruim van tevoren te bespreken. Vaak zijn er vlakbij de plaatsen waar je al bent al prachtige fotolokaties. Ik zal jullie daarbij zeker kunnen helpen.

 

Heb je al eens gefotografeerd waar wij trouwen?

Vaak wel, niet altijd. Als ik er nog nooit ben geweest zal ik altijd van tevoren gaan kijken om een indruk te krijgen van de ruimte, het licht en andere mogelijkheden zodat we niet voor verassingen komen te staan. Een goed gevoel is op die manier iets wat je al van tevoren kunt regelen.

 

Is het mogelijk om direct na de trouwerij, bv op het feest, al foto’s te laten zien?

Er zijn verschillende mogelijkheden om oude familiefoto's maar ook foto's van de dag zelf al op het feest te laten zien.

 

Kunnen we een reservering maken voor de datum?

Na de eerste kennismaking heb ik een goed idee van jullie wensen en kan ik een offerte maken. Als we het daarover eens zijn en na ontvangst van een voorschot is de datum definitief gereserveerd.

 

Wij trouwen niet bij jou in de buurt. Reken je ook reiskosten?

Bij de prijs die ik met jullie afspreek zijn de reiskosten inbegrepen. Uiteraard houd ik rekening met de afstand, maar de kosten nemen niet dramatisch toe als ik eens een uur moet rijden.

 

Fotografeer je ook in België?

Uiteraard! België is vlakbij en een flink deel van mijn klanten komen uit of trouwen in België.
Misschien zijn jullie via www.leonpoels.be op deze website gekomen. Daar staat nog wat extra informatie voor klanten in België

 

Hoeveel foto's maak je en kunnen wij die allemaal krijgen?

Bij een reportage spreken we van tevoren af hoeveel geslaagde foto's ik lever. Als indicatie: voor een huwelijksreportage van zes uur gaat het om zo'n 200 foto's.
Bij een reportage maak ik ruwweg 50 à 150 opnamen per uur. Dat betekent dat ik na een hele huwelijksdag vaak met meer dan 1000 opnamen naar huis ga! Omdat ik alleen foto's lever die er top uitzien en het onbegonnen werk is om alle foto's te optimaliseren kunnen jullie niet alle opnamen krijgen. Ik maak daarom een eerste selectie die ik jullie ter keuze aanbied. Dit gaat meestal om éénderde tot de helft van het aantal gemaakte foto's, maar meer dan het afgesproken aantal. Jullie kiezen dan de foto's die je wilt ontvangen. Als jullie de foto's mooi vinden en jullie willen er meer dan het afgesproken aantal dan zijn die te bestellen tegen een vooraf afgesproken stuksprijs.

 

Hoe snel zijn de foto's klaar?

Bij een uitgebreide huwelijksreportage moet je rekenen op een week. Als het gaat om minder foto's gaat kan het sneller.

 

Maak je ook zwartwitfoto's?

Jazeker. Dat wil zeggen: alle foto's worden eerst in kleur gemaakt en als jullie dat willen door mij in zwartwit omgezet. Dat geeft betere resultaten dan wanneer jullie bij een afdrukcentrale de kleurenbestanden in zwartwit laten afdrukken. Ook lever ik foto's in duotone: vergelijkbaar met sepia, maar van betere kwaliteit.

 

Kunnen we ook afdrukken en vergrotingen bij jou bestellen?

Normale afdrukken kun je in principe bij mij niet bestellen. Wel biedt ik de mogelijkheid om de foto's via een afgeschermde website (Oypo) te laten bestellen, de kwaliteit daarvan is goed. Ook familie en vrienden kunnen dan foto's bestellen in allerlei formaten en materialen. Zelf krijgen jullie ook een DVD waar alle foto's in de hoogste resolutie staan waarmee je foto's kunt bestellen waar je wilt.
Als je een foto heel bijzonder afgedrukt wil hebben dan kan dat wel. Bij een kennismaking zal ik zulke foto's laten zien, maar de eventuele bestelling is iets wat pas naderhand gebeurt en is zeker geen verplichting.

 

Wat voor albums lever je?

Ik lever op dit moment alleen de albums van Vakcolor. Deze topkwaliteit albums zijn leverbaar in veel formaten, verschillende dikte, meerdere typen papier en veel verschillende kaften. Bij onze kennismaking zal ik voorbeelden laten zien.

 

Waarom zijn deze albums zo duur en heb je ook goedkopere?

De prijs van een trouwalbum is met globaal 500 à 800 euro inderdaad niet gering. Deze boeken zijn echter niet vergelijkbaar met de boeken met ingeplakte foto's van vroeger. Elke pagina wordt apart opgemaakt, afgedrukt en het boek wordt met de hand gebonden. Daarnaast is elk album anders en je hebt daarmee een uniek boekwerk.
Er zijn natuurlijk goedkopere albums en materialen, maar de uren die nodig zijn om de pagina's op te maken blijven toch hetzelfde. Daardoor zou een goedkoper album uiteindelijk niet veel goedkoper uitvallen, maar de kwaliteit is onvergelijkbaar.

 

Mogen we zelf de albumfoto’s uitkiezen?

Uiteraard kunnen jullie zelf aangeven welke foto's jullie in het album willen hebben. Jullie kunnen het ook aan mij overlaten waardoor ik meer vrijheid heb om de pagina's in te delen. We hebben altijd eerst overleg over jullie voorkeuren!

 

Kunnen we ook meerdere albums laten maken voor bijvoorbeeld onze ouders?

Jazeker. Een tweede zelfde album als het hoofdalbum is natuurlijk wel duur. Daarom zijn er ook kleinere eenvoudigere uitvoeringen bij het hoofdalbum leverbaar voor heel schappelijke prijzen.

 

Kunnen we ook foto’s die door vrienden en familie zijn gemaakt in het album laten opnemen?

Nee, helaas. Om een topkwaliteit album te waarborgen gebruik ik alleen eigen opnamen. Met foto's van derden kan ik niet de kwaliteit garanderen waar ik voor sta.

 

Krijgen we ook de originele bestanden?

Nee en ja!
Foto's die ik maak worden gemaakt in de RAW-stand van de camera. Om een lange uitleg te vermijden: dit is de professionele methode om het maximale uit de camera te halen. Elke goede fotograaf fotografeert op die manier.
Nee, jullie krijgen niet deze RAW-bestanden. Je zou hier waarschijnlijk ook niet veel aan hebben, want er is speciale software nodig om deze bestanden te openen en vooral zitten in het RAW-bestand niet de correcties die ik als fotograaf heb uitgevoerd om de foto te optimaliseren.
Ja, jullie krijgen wel de bestanden met de hoogste resolutie, die het meeste detail bezitten en het mooist zijn uitgewerkt die ik heb. Jullie krjigen dus dezelfde bestanden als die ik zou gebruiken om een grote afdruk te laten maken of een fotoalbum samen te stellen.
Let op: sommige fotografen spreken van deze laatste bestanden als Originele Bestanden. Daarmee bedoelt men meestal niet de RAW-bestanden.

 

Wat is hoge resolutie?

Er bestaat wat verwarring rond deze term. Ik zal een paar resoluties op een rij zetten:
  • iPad 1 en 2: 1024 x 768
  • iPhone 6: 1334 x 750 pixels
  • Standaard 17 à 19 inch beeldscherm voor PC (voorbeeld): 1280 x 1024
  • Groot beeldscherm voor PC (24 inch): 1920 x 1080
  • HD-televisie: 1920 x 1080
  • De iPad Air2: 2048 x 1536
  • Benodigde resolutie voor zeer scherpe afdrukken van 20x30 cm: 3300 x 2200
  • UHD-televisie: 3840 x 2190
  • Resolutie van mijn camera: 6000 x 4000 pixels.
Van mij krijgen jullie de foto's in de laatstgenoemde resolutie.
Let op: sommige fotografen spreken van hoge resolutie bij kleinere afmetingen. Vraag bij offertes na of je de foto's in volledige cameraresolutie krijgt!

 

Hoe lang blijven de beelden bewaard?

Ik bewaar altijd de ruwe bestanden en de geleverde bestanden. Ook na lange tijd zijn die, tegen kosten, na te leveren. Ik ben echter niet aansprakelijk als er ooit iets mis gaat. Maak daarom ook zelf backups, bewaar die onder goede omstandigheden op meerdere plaatsen en maak elke paar jaar opnieuw kopieën op materiaal van goede kwaliteit.